De voor- en nadelen van een mobiele website vs een app

11-Feb-2015    

Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een mobiele website of app?

Verschil mobiele website en app. Het voornaamste verschil is dat een mobiele website direct kan worden bekeken via de browser die standaard op de mobiele telefoon zit. Een mobiele applicatie of afgekort app, is een stukje software wat gedownload en geïnstalleerd moet worden voor gebruik.

De voor- en nadelen mobiele website en app:


Ontwikkelkosten

Mobiele websites zijn eenvoudiger en goedkoper om te ontwikkelen dan een app. De voornaamste reden hiervoor is dat een app voor ieder besturingssysteem (iOS, Android, Blackberry, etc.) opnieuw ontwikkeld moet worden. Het zelfde verhaal gaat op voor het onderhouden van een mobiele website of app.

Levensduur

De levensduur van een mobiele website is vergelijkbaar met die van een website. Deze levensduur is vaak langer dan die van een app, dit komt voornamelijk doordat de levensduur bij een app mede bepaald wordt door het besturingssysteem van de smartphone.

Bereik
Met bereik doelen we op het aantal potentiële gebruikers. De toegankelijkheid van een mobiele website is groter omdat elke smartphone over een browser beschikt. Een app moet eerst gedownload worden voor gebruik. Daarentegen is een app gebruiker loyaler en is de kans groot dat er veelvoudig gebruik van de app word gemaakt.

Functionaliteit
Bij een mobiele website is enkel de techniek van het web mogelijk; niet die van het apparaat zelf (meldingen, camera, GPS). Een app is ontwikkeld in een specifieke programmeertaal (besturingssysteem afhankelijk). Waardoor uitgebreidere functies voor het apparaat mogelijk zijn.

Snelheid
Ondanks dat een mobiele website meestal minder grafische elementen bevat dan een gewone website is een app sneller. Alle grafische elementen bij een app zijn bij het downloaden van de app geïnstalleerd. Alleen (nieuwe) content dient opgehaald te worden. Een ander voordeel van een app is dat deze offline gebruikt kan worden. Zoals het bladeren door de catalogus en andere functionaliteiten waar geen internet voor vereist is.

Gebruikservaring
Doordat een app niet afhankelijk is van de techniek op het web. Is het mogelijk om een betere gebruikerservaring te creëren ten opzichte van een mobiele website. Een betere gebruikerservaring komt ten goede aan de algemene merkbeleving.

Zoekmachines
Mobiele websites worden net zoals ‘gewone’ websites geïndexeerd door zoekmachines. Indexatie door zoekmachines voor apps is niet mogelijk.

Onafhankelijkheid
In tegenstelling tot een mobiele website, bent u bij het ontwikkelen van een app afhankelijk van een derde partij voor goedkeuring van de app. Eveneens geldt dit principe als u de app wilt updaten, wederom moet de update worden goedgekeurd door de derde partij. Ondanks dat, is het bij een app wel mogelijk om deze tegen betaling te laten downloaden.

Voor–en-Nadelen-mobiele-website-versus-een-app:


De Mobiele website van bol.com (links) en de app van LinkedIn (rechts). Bol.com biedt veelal inhoud aan in productvorm. LinkedIn biedt ook content, al spelen de functionaliteiten binnen de app een grote rol omtrent het gebruik van deze content.

Conclusie voor de keuze van een mobiele website of app?
Voor iedere organisatie die zijn doelgroep wil aanspreken via het mobiele platform moet zich goed beseffen hoe ze deze willen benaderen. Eveneens als in het vorige artikel moet er een afweging worden gemaakt tussen functionaliteit en/of inhoud (voornamelijk teksten en afbeeldingen). Wanneer er voornamelijk content wordt aangeboden, dan volstaat in de meeste gevallen een mobiele website. Moet de service naast content ook nog functionaliteiten bieden en is gebruiksgemak een belangrijk onderdeel van uw merkbeleving, dan vervult een app beter de behoefte van uw doelgroep.

 

Bronnen
http://www.artform.nl/artformatie/2011/03/mobiele-website-of-app/
http://www.sst-software.nl/2010/09/mobiele-website-of-app-wat-nu/
http://www.karelgeenen.nl/25/m-commerce-een-mobiele-website-of-app/
http://pronamic.nl/2011/03/mobiele-website-of-mobiele-app/
http://www.adaptistration.com/blog/2011/07/22/understanding-the-difference-between-apps-and-mobile-websites/
http://betterweb.newmediacampaigns.com/blog/the-difference-between-apps-and-mobile-websites
http://www.dailycms.com

VINKLE we build Forward thinking digital Shopping Experiences. VINKLE kan u helpen met het omarmen van interactieve mobile marketing strategie. Door het aanbieden van een interactieve beleving van uw winkel, zaak, bedrijf, restaurant, museum of hotel komen online bezoekers op een intuïtieve manier in aanraking met uw producten & diensten. Bekijk ons portfolio of laat u informeren over wat een interactief marketing kanaal kan doen voor uw bedrijf.

  /  

0 Reacties

Laat je bericht achter
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.